Still Panic (wp)

April 14, 2016 Grieghallen, Bergen, Norway

Diego Lucchesi – bass clarinet
Bergen Philharmonic Orchestra
Edvard Gardner – conductor

Still Panic er en konsert for bassklarinett og orkester i én sats. Verket er bestilt av BFO i forbindelse med orkesterets 250 årsjubileum, og skrevet til bassklarinettisten Diego Lucchesi. Henrik Hellstenius og Diego Lucchesi har samarbeidet flere ganger tidligere i forbindelse med fremføringer med BIT20 ensemblet, og det var Lucchesi som tok initiativet som førte frem til denne konserten.

Tittelen til verket er inspirert av verket Panic av den engelske komponisten Harrison Birthwhistle, som er en konsert for altsaksofon, slagverk og blåsere. Hellstenius hørte verket på en konsert med nettopp BFO i år 2000, da han selv hadde urframføring av sitt orkesterverk Teatre of Sleep. Men der hvor Birthwhistls verk er eksplisitt panisk og aggressivt, er panikken i denne konserten mer latent og underliggende.

Still Panic kretser rundt et ganske begrenset repertoar av musikalsk materiale, hvor særlig en raskt, nevrotisk, roterende figur er sentral i stykket. Bassklarinetten veksler mellom en rastløs energi, med et stadig driv fremover men har også partier med mer ro. Men det er det urolige og stadig skiftende som dominerer stykket. Solisten trekker med seg ensemblet i en stadig nervøs bevegelse fra det ene materialet til det andre. Det er fallende melodier, raske og intense ornamenter, sterke og høye utholdte toner og raske oppadstigende bevegelser overalt. Det er som om panikken smitter fra solisten og over på grupper i orkesteret i en bølgende bevegelse.

Det er en fremadrettet musikk, rastløs og urolig, men ikke aggressiv. Snarere gjennomsiktig i en slags stille, underliggende transparent uro og panikk..

Recording on Soundcloud

Review Bergens Tidene